Ogród Rosendal w Sztokholmie
Ogród botaniczny Rosendal należy do najważniejszych obiektów wartych zobaczenia dla wszystkich, którzy kiedykolwiek wykopali dziurę w żyznej ziemi w celu zasadzenia rośliny. Jego narodziny sięgają XVIII w., kiedy wyspa Djugarden była usiana niewielkimi farmami produkującymi owoce, warzywa oraz produkty mleczne. W 1817 roku wyspa została zarekwirowana przez księcia Karla Johana jako miejsce na którym miał powstać niewielki, letni pałac. Pałac Rosental o różowej i cukierkowej ornamentyce, stoi w izolacji na niewielkim wzgórzu poniżej którego znajduje się największy i najbardziej zróżnicowany komercyjny ogród w Sztokholmie. W 1861 r. Towarzystwo Szweckich Ogrodników, przeniosło w to miejsce swoją główną siedzibę.
Obecnie, ogród wypełniony jest ogromną ilością szklarni i wszelkiego rodzaju roślin. Stanowi również miejsce spotkań i kursów z dziedziny kultywacji kwiatów, warzyw i owoców, technik zagospodarowania ogrodów czy ochrony środowiska.
Goście odwiedzający ogród mogą spacerować ceglanymi ścieżkami, zbierając owoce, kwiaty i warzywa bezpośrednio ze szklarni. Wszelkie dary natury można, po dokonaniu niewielkiej opłaty, zabrać ze sobą.
Owoce i warzywa w klimacie północnym mają niewiele czasu na wzrost lecz dzięki intensywnemu światłu słonecznemu, krótkiego, szwedzkiego lata, cykl ich rozwoju znacznie przyśpiesza, pozwalając na krótkotrwałe lecz intensywne zbiory.
W parku przylegającym do ogrodów, można znaleźć przynajmniej po jednym okazie z każdego gatunku drzew kultywowanych i pochodzących ze Szwecji.