Bułgaria – Muzeum jogurtu
Przepis na jogurt był już znany tysiące lat temu plemionom, które zasiedliły tereny obecnej Bułgarii. Receptura na cudowny lek zapewniający długowieczność, był przekazywany z pokolenia na pokolenie już przez Traków, a następnie przez Słowian i Proto-Bułgarów.
Tajemnica właściwości leczniczych jogurtu została odkryta i udowodniona dopiero w XX wieku. Naukowcy odkryli, że bakteria nazwana później „Bacterium Bulgaricum” neutralizuje toksyczne substancje gromadzące się w organizmie, które powodują starzenie się komórek.
Nazwa bakterii jednoznacznie przesądza pochodzenie jogurtu lecz pomimo tego od setek lat jest to kwestią sporną pomiędzy Bułgarią, a Grecją. Jednak to Bułgarzy są tak silnie związani z kulturą wytwarzania jogurtu, że otworzyli specjalne muzeum przeznaczone tej kategorii produktów spożywczych.
Muzeum otwarte w 2007 roku znajduje się w regionie Tran, w wiosce Studen Izvor. Turyści odwiedzający obiekt mogą prześledzić wszystkie etapy fermentacji mleka oraz poznać przyczyny jego doskonałych właściwości smakowych.
Na II piętrze turyści mogą bliżej przyjrzeć się modelom i artykułom demonstrującym w jaki sposób wytwarza się jogurt w przemyśle – od przetwarzania mleka, aż po etap w którym gotowy produkt wyjeżdża z fabryki.
Na pierwszym piętrze umieszczono najważniejsze przedmioty, w przeszłości służące w przechowywaniu i produkcji jogurtu i pozostałych produktów mlecznych. Wśród nich jest m.in „rukatka” – gliniany garnek, który służył do przenoszenia gotowego produktu.
Na parterze muzeum można pobrać materiały informacyjne oraz zakupić pamiątki.