Wino na biegunie

Skoro Tarnów to polski biegun ciepła, to nietrudno się domyślić, że ma coś wspólnego ze szlachetnym trunkiem, jakim jest wino. Ciepło i słońce to przecież idealne warunki do uprawy winorośli, a w okolicach miasta nie brak winnic. Czy więc wino – obok tarninówki – stanie się kolejnym z kulinarnych symboli Tarnowa? Będzie się można o tym przekonać podczas zbliżającego się święta wina – już dziś rozpoczynają się Wielkie Tarnowskie Dionizje.

Czytaj dalej

Mała polska Toskania

Polacy coraz chętniej piją wino. Nie jest już ono podawane wyłącznie w trakcie uroczystych okazji, ale zaczyna gościć regularnie na rodzimych stołach jako dodatek do codziennych posiłków. Wraz z odradzaniem się tradycji winiarskich w naszym kraju i szerzenie się kultury picia wina Polacy zgłębiają tajniki tego szlachetnego trunku. Enoturystyka w Polsce jeszcze raczkuje, ale już pojawiają się miejsca, w których można odkryć tajemnice uprawy winorośli i powstawania napoju bogów. Jednym z nich jest położony w województwie lubuskim Pałac Mierzęcin Wellness & Wine Resort.

Czytaj dalej

Moc truskawek

Przełom maja i czerwca to czas, kiedy zaczynają pojawiać się pierwsze oznaki polskiego lata w postaci słodkich czerwonych truskawek. Jest to jeden z niezwykle lubianych przez Polaków owoców, z miłą chęcią wykorzystywany w kuchni, gdyż stanowić może ciekawy dodatek zarówno do letnich sałatek czy mięs, zawarte w nich enzymy szybko spalają białko i tłuszcz czym służą naszemu organizmowi.

Czytaj dalej