Wina owocowe

Polska słynęła niegdyś z produkcji dobrego wina. Już w XII wieku powstawały pierwsze ze słynnych winnic położonych w okolicach Zielonej Góry, a szlachetna winorośl uprawiana była również w okolicach Pułtuska. Polacy produkowali stosunkowo wiele wina, sprowadzali je także z zagranicy, najczęściej z Węgier, także dziś każdy sklep z winami posiada w swojej ofercie wina węgierskie, było to dobre wina owocowe. Jednakże winiarstwo zaczęło podupadać wraz z ochłodzeniem klimatu, jakie zaczęło następować około połowy XVI wieku. Po II wojnie światowej cios polskim winnicom, zadał okres komunizmu, gdy to zostały przejęte prywatny winnice poprzez państwo, co znacznie obniżyło jakość produkowanych win. Przerzucono się na produkcję win owocowych w zakładach przetwórstwa owocowo – warzywnego. Winorośl uprawiana jest na wszystkich kontynentach oprócz Antarktydy. Większość światowej produkcji wina produkuja Francja, Hiszpania, Włochy oraz USA. Na uwagę zasługują także wina z pozostałych krajów, jakie produkowane z rozmaitych szczepów winogron. Dziś możemy spotkać na przykład winebar w Warszawie, gdzie możemy napić się dobrego wina.